Spørsmål og svar

Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene. Kontakt oss gjerne hvis du ikke finner svaret på ditt spørsmål her.

Du kan enkelt regne det ut selv ved å benytte deg av kalkulatoren på frilansfinans.no forside. Bruk markøren for å regulere fakturabeløpet som du ønsker å fakturere kunden din, eller gå ut ifra den lønnen du vil få utbetalt.

Ja, ta kontakt med klientstøtte på info@frilansfinans.no eller 22 42 21 00. Gi beskjed om at du behøver en attest til NAV og for hvilken periode det gjelder for.

Du krever fradrag for kostnader direkte fra fakturasummen, og trenger altså ikke å betale disse med skattede penger. Når man har med en form for skattefri godtgjørelse (bilgodtgjørelse, diettgodtgjørelse eller fradrag) på fakturaen sin, medfører det at delen for arbeidsinntekt på fakturaen minsker, men det totale utbetalte beløpet øker. Dette er fordi det ikke betales skatt eller sosiale avgifter for fradrag, og dermed blir ikke den delen av inntekten med i lønnsgrunnlaget. F.eks.: Du har gjort en avtale med en kunde om at du skal få betalt 1000 kr for utført tjeneste. Du har kostnader på 200 kr. Du skatter dermed kun for 800 kr. Kostnaden for de 200 kr betaler vi direkte til deg mot innsendt godkjent kvittering. Kostnadene mates inn i fakturaverktøyet, faktura del 2, som du når via knappen «Legg til kostnader», som du finner når du har logget inn. Send inn kvitteringene til fradrag@frilansfinans.no.

Du er alltid velkommen til å fakturere via Frilans Finans. Eneste forskjellen sammenlignet med at du ikke har betalingsanmerkninger er at lønnen din først utbetales når kunden har utført betalingen sin til Frilans Finans.

Frilans Finans gjør en helhetsvurdering av alle fakturaer for å kunne ta avgjørelser rundt å forskuddsbetale lønn. Man kan få tre ulike statuser på fakturaen: «Godkjent», «Godkjent med anmerkning» eller «Ikke godkjent». Etter at du har laget fakturaen din, gir vi deg beskjed via e-post om hvilken status fakturaen din har fått.

1. Vanligvis får fakturaen kredittsjekkstatus «Godkjent». Da utbetales nettolønnen til bankkontoen din fem (5) bankdager fra dato for godkjenning av fakturaordren. Sluttkunden får 14 dagers betalingsfrist fra dato for godkjenning av fakturaen. Vilkårene for at arbeidet/fakturaen skal godkjennes uten anmerkning er: at kunden ikke har betalingsanmerkninger, at du ikke har betalingsanmerkninger, at kunden ikke utgjøres av deg selv eller en annen part du har vesentlig tilknytning til, at kunden er registrert i Brønnysundregistrene.

2. I spesielle tilfeller får fakturaen kredittsjekkstatus «Godkjent med anmerkning». Denne statusen tildeles til fakturaer der kunden er en privatperson eller befinner seg utenlands, eller der kriteriene for «Godkjent» ikke kan oppfylles. I disse tilfellene utbetales lønnen så snart sluttkunden har utført betalingen til Frilans Finans, vanligvis etter som mest 30–40 dager. Merk at «Godkjent med anmerkning» kun innebærer at Frilans Finans vurderer kredittrisikoen rundt forskuddsbetaling, men fakturaen blir sendt ut som vanlig til kunden.

Velger du å registere oppdraget ditt med digital avtale eller med ekstern avtale mal i vårt oppdragsverktøy føre oppdraget så kan allikevel fakturaen få status «Godkjent» selv om kriteriene i punkt 2. ovenfor oppfylles. Frilans Finans gjør en helhetsvurdering for hver enkel faktura ordre.

3. I svært sjeldne tilfeller vurderes fakturaen som «Ikke godkjent». Dersom kunden f. eks. er insolvent, at det har blitt sendt inn en konkursanmodning eller at gjelden overstiger driftsmidlene betydelig, vil Frilans Finans avslå fakturaen i sin helhet. Da vil det ikke utbetales noen lønn. Du kan alltid kontrollere om arbeidet ditt / fakturaen din vil vurderes som «Godkjent», «Godkjent med anmerkning» eller «Ikke godkjent» i forveien ved å kontakte Frilans Finans. Frilans Finans har tilgang til opplysningstjenester og kan gi beskjed direkte om kunders finansielle status. Frilans Finans statusvurdering kan ikke påklages.

Frilans Finans fakturaverktøy har en unik funksjon som gjør at du enkelt via en rullegardinmeny på «Opprett faktura» kan velge hvilken valuta du ønsker å fakturere i. Fakturaer til utlandet regnes som eksport og er ikke underlagt mva. Fakturaene er forberedt slik at utenlandske kunder enkelt skal kunne betale Frilans Finans. For våre internasjonale kunder, gjelder følgende bankinformasjon: SWIFT: DNBANOKK Account number: 1815039194675 IBAN: NO1815039194675 Frilans Finans fakturerer i dag til land over hele verden. Vi har bygget opp en unik kompetanse rundt utenlandsfakturering og kan bistå med rådgivning ved spørsmål rundt dette.

Frilans Finans laster ned skattekortet ditt og tilpasser skattetrekket til første lønningen. Så snart første lønningen er utbetalt så ser du det nye skattetrekket på dine sider og i fakturaverktøyet når du skal opprette en ny faktura.

Du forhåndsregistrerer ved å rapportere til Frilans Finans når, hvor og hva du skal arbeide med før du starter arbeidet. Det finnes flere alternative måter på å forhåndsvarsle hos Frilans Finans: Bruk vår oppdragsavtale. For å i størst mulig grad oppfylle kravene om uselvstendighet må du be kunden om å signere en oppdragsavtale om kjøp av tjenester og sende den til Frilans Finans før arbeidet starter. Frilans Finans oppdragsavtale er laget for å passe de fleste yrker og ulike tjenester. Slik gjør du det: Åpne opp oppdragsavtalen som PDF og fyll ut informasjonen i de gule feltene. Skriv ut avtalen i to eksemplarer. Be kunden om å signere begge eksemplarene og sende dem til Frilans til Finans på adressen: Frilans Finans Dronning Eufemias gate 16, 0191 OSLO. Frilans Finans signerer da avtalen og returnerer et eksemplar til kunden. Trenger du hjelp med å tilpasse avtalen for en spesiell jobb, kan du kontakte Frilans Finans klientstøtte, så hjelper vi deg. 2. Du kan også velge å forhåndsregistrere ved å registrere kunden og arbeidsdatoen i fakturaverktøyet, velg deretter å lagre ved å klikke på knappen «Forhåndsregistrer faktura». Fakturaen finnes nå lagret på «Min side», og når det er på tide å slutt fakturere, fortsetter du å fylle inn de gjenstående opplysningene og fullfører faktureringen. Mindre avvik godtas. F.eks. dersom en arbeidsdag har blitt forskjøvet noen dager eller om det har blitt flere arbeidsdager enn det som ble planlagt på forhånd. Arbeidet regnes likevel som forhåndsvarslet. Du kan også forhåndsvarsle ved å sende en e-post til info@frilansfinans.no eller ringe på 22 42 21 00. Men vi anbefaler å forhåndsvarsle gjennom oppdragsavtalen. Se ovenfor.

Logg inn på startsiden din. Derfra kan du laste opp din logo som du vil ha på fakturaene dine. Kostnaden for å ha egen logo på fakturaene er NOK 250 / år.

Vi i Frilans Finans ivaretar din sikkerhet og streber etter å skape et så trygt arbeidsmiljø som mulig for deg. Ved å registrere ditt oppdrag og fakturere gjennom Frilans Finans Norge er du automatisk inkludert i vår forsikring. Våre forsikringer dekker et bredt spekter av yrker, men det er visse yrkesroller som ikke kan inkluderes. Se liste over yrker som ikke dekkes av våre forsikringer og derfor ikke kan godkjennes.

Generaldirektør, Kommunaldirektør, Fylkesrådsdirektør, administrerende direktør (administrerende direktør), Økonomisjef, Finansdirektør, Driftsleder innen bygg, anlegg og bergverk, banksjef, Forsikringssjef, Revisor, Kontroller, Fondsforvalter, Finansanalytiker, Investeringsrådgiver, Samfunnsøkonom, Økonom, Eiendomsrådgiver, Styremedlem, Advokat, Dommer, Aktor, Advokat, Veileder i gruvedrift, Maskinsjef, Sjøkaptein, Pilot, Flygeleder, Flyingeniør, Biomedisinsk tekniker, Biomedisinsk analytiker, Laboratorieingeniører, Megler innen finans, Bankfunksjonær, Regnskapskonsulent, Finansdirektør, Regnskapsøkonom, Eiendomsmegler, Skatteadministrator, Politiet, Trafikklærer, Regnskapskonsulent, Inkassator, Dykker, Rørleggermontør, Rørlegger, Bilelektriker, Gullsmed, Elektriker, Elektroinstallatør, Overflatebehandling i tre, Maskinfører i treindustrien, Fjellblaster, Prosessoperatør i papir, Sagbruksarbeider, Drosjesjåfør, Bussjåfør, Kran operatør, Renholdsarbeider, Offiserer, Spesialist, Soldat

Nei, Frilans Finans har ingen beløpsgrenser, verken minimums- eller maksimumsgrenser.

Egenansettels er en innovativ måte å organisere arbeid innenfor en tradisjonell arbeidsrett. Egenansettelse egner seg når man vil sende en faktura for et arbeid og man ikke vil starte sitt eget firma, hvor Frilans Finans opptrer som arbeidsgiver og sikrer et godt arbeidsmiljø. Det er viktig å registrere oppdrag på forhånd og ha avtaler med kunder for sikkerhet. Egenansettelse egner seg like bra for studenter som for fagpersoner og pensjonister. Egenansettelse er også utmerket for deg som vil fakturere for arbeid utenlands, eller om du kommer fra et annet land og trenger å motta lønn for arbeid i Norge. Erfaringen viser at egenansettelsesformen er mest kostnadseffektiv og vesentlig enklere enn å starte sitt eget firma.

Egenansettelse fra et arbeidsrettslig perspektiv menes arbeidstakere som har rett til å forhandle om oppdrag med oppdragsgivere (kunder) for egenansettelsesforetakets (arbeidsgiveren Frilans Finans) regning og som vanligvis ansettes for oppdraget i de tilfellene hvor egenansettelsesforetaket etter en vurdering velger å akseptere oppdraget. Egenansettelsesforetaket (Frilans Finans) tar seg av skatt og arbeidsgiveravgifter. På slutten av året får den egenansatte inntekten sin utfylt i skattemeldingen samt en inntektssammenstilling på e-post. Frilans Finans håndterer skatt og arbeidsgiveravgift og tar seg av all administrasjon.

Frilans Finans kontrollerer at fakturaene som gjelder tjenester som i henhold til Skatteetatens regler ikke er merverdiavgiftspliktige ikke belastes med mva. Det er svært få tjenester og varer som er unntatt mva. Eksempel på unntak er ... Det er verdt å merke seg at mva. ikke utgjør noen kostnad for de aller fleste bedriftene i Norge, da de er mva.-pliktige og har dermed rett til å trekke ifra inngående mot utgående mva. Privatpersoner, visse ideelle organisasjoner, trossamfunn og registrerte artistselskaper er unntatt merverdiavgiftsplikten, så for disse utgjør mva. en kostnad, og de har heller ikke rett til å trekke fra mva.

Vennligst se fanen '' Slik fungerer det. '' Du kan også bruke kalkulatoren på førstesiden til å beregne nettolønnen din på grunnlag av fakturabeløpet, eller beregne fakturabeløpet på grunnlag av nettolønnen.

Nei, det trenger du ikke. De arbeidstakerne du har fylt inn tidligere lagres. Og du kan enkelt velge mellom tidligere arbeidstakere fra en liste.

Ja, du må registrere deg. Dette er helt gratis. For å muliggjøre at nettstedet er så enkelt, brukervennlig og sikkert som mulig, må du ha en påloggningskonto. Du kan sjekke saldoen din, lønnsslipp (lønnspesifikasjon), fakturaer, osv. Tidligere registrerte fakturaer, etc. I tillegg kommuniserer vi med deg gjennom ditt brukernavn.

Du som egenansatt, inngår en avtale med oss hos Frilans Finans ved å godkjenne de generelle vilkårene ved registrering av konto og ansettelsesvilkårene ved registrering av oppdrag. Du må registrere oppdraget før du starter jobben og du kan velge å sende oppdragsavtalen digitalt via vårt oppdragsverktøy, som sendes til kunden for signering. Det fungerer også utmerket å registrere muntlige avtaler eller hvis det allerede foreligger en ekstern skriftlig avtale. Rettighetene og pliktene mellom deg/dere og Frilans Finans styres av denne godkjennelsen.

Ja, det går helt fint. Beløpet som personen med egen bedrift skal fakturere, fylles inn som et fradrag i fakturaverktøyet. Fakturaverktøyet finner du ved å klikke på «Lag faktura» når du har logget inn. Den "LevID-en" som genereres automatisk når du mater inn et fradrag, skal angis i fakturaen som sendes til Frilans Finans. LevID gjør at Frilans Finans raskt og sikkert kan kontrollere at den innkommende fakturaen er korrekt.

Ja. Det er ikke noe problem i det hele tatt. Når du har logget inn og kommet til startsiden, klikker du på "Innstillinger" og velger deretter den høyre kategorien "Mine personopplysninger" og følger instruksjonene der.

Ja. Når du har logget inn og kommet til startsiden din, klikker du på «Innstillinger», velger den høyre fanen «Bytt passord» og følger deretter anvisningene der.

I innloggingsruten klikker du på «Glemt passord?». På siden som følger, fyller du inn e-postadressen din og følger instruksjonene i e-postmeldingen som ble sendt til deg.

Kontroller at du har skrevet inn rett brukernavn og passord. Brukernavnet ditt er det samme som e-postadressen du anga da du registrerte deg, f.eks.: mitt.navn@e-post.no. Passordet er det samme som du valgte når du registrerte deg. Dersom du har glemt passordet ditt, kan du lese det ovenstående.

Ja. Når du har logget inn, klikker du på «Min lønnshistorikk» og velger den perioden du ønsker å vise.

Her vises din sammenlagte bruttolønn, diettgodtgjørelser, bilgodtgjørelser m.m. under den gjeldende perioden. Merk at feriepenger er medberegnet i bruttolønnen og utbetales samtidig som lønnen, om du ikke har valgt å utsette det. Dersom du har valgt å spare feriepengene, kan du følge dette på siden din når du logger inn.

Nei, det trenger du ikke. De arbeidstakerne du har fylt inn tidligere lagres. Og du kan enkelt velge mellom tidligere arbeidstakere fra en liste.

Nei, det trenger du ikke. De oppdragsgiverne som du har fylt inn tidligere lagres, og du kan enkelt velge fra listen «Mine kunder», som vises på siden «Registrer faktura».

Ja. Når du har logget inn, klikker du på «Fakturaer».

Feriepenger – spare eller ikke? Vi anbefaler deg å spare, slik at du får mulighet til å få en lengre sammenhengende periode med hvile. Ved å aktivere Spare feriepenger avsetter du automatisk 10,2 % av bruttolønnen din pluss arbeidsgiveravgifter på en konto hos Frilans Finans hver gang du lager en faktura. Du kan se hvor mye penger du har spart på «Min side». Feriepengene dine – minus skatt og arbeidsgiveravgifter – betales til kontoen din den 25. juni eller 15. desember. Feriepengene utbetales samme år som inntektsåret ettersom at man er ansatt i en midlertidig ansettelse hos Frilans Finans. Dvs at det blir et sluttoppgjør pr. inntektsår. Du kan når som helst be om å få dine innestående oppsparte feriepenger utbetalt.

Alle ansatte over 20 år og som jobber i minst 20 prosent stilling (i året), skal være med i pensjonsordningen. Bedrifter som omfattes av lov om obligatorisk tjenestepensjon plikter å sette av 2 % av den ansattes bruttolønn mellom 1 og 12 G til pensjon. G = folketrygdens grunnbeløp. Dette gjelder bedrifter som har Mer enn 2 personer med arbeidstid og lønn som utgjør 75 % eller mer av full stilling. Minst 1 arbeidstaker uten eierinteresser og med arbeidstid og lønn som utgjør 75 % eller mer av full stilling. Flere arbeidstakere som hver har arbeidstid og lønn som utgjør 20 % eller mer av full stilling, og som til sammen utfører arbeid som tilsvarer minst 2 årsverk.

Egenansettelsesformen er en ny og innovativ måte å organisere arbeid innenfor tradisjonell arbeidsrett. Egenansettelse egner seg når man vil sende en faktura for et arbeid og man ikke vil starte sitt eget firma. Egenansettelse egner seg like bra for studenter som for fagpersoner og pensjonister. Egenansettelse er også utmerket for deg som vil fakturere for arbeid utenlands, eller om du kommer fra et annet land og trenger å motta lønn for arbeid i Norge. Erfaringen viser at egenansettelsesformen er mest kostnadseffektiv og vesentlig enklere enn å starte sitt eget firma. Se hva det svenske skatteverket skriver om egenansettelse; Se hva egenansettelsesforetakenes bransjeorganisasjon skriver om egenansettelse. Egenansettelse fra et arbeidsrettslig perspektiv Med «egenansettelse» menes arbeidstakere som har rett til å forhandle om oppdrag med oppdragsgivere (kunder) for egenansettelsesforetakets (arbeidsgiveren Frilans Finans) regning og som vanligvis ansettes for oppdraget i de tilfellene hvor egenansettelsesforetaket etter en vurdering (Godkjenner faktura) velger å akseptere oppdraget. Egenansettelsesforetaket (Frilans Finans) tar seg av skatt og arbeidsgiveravgifter. På slutten av året får den egenansatte inntekten sin utfylt i selvangivelsen samt en sammenstilling av året på e-post. Egenansettelsesforetaket tar seg av all administrasjon.

Som egenansatt kan man kreve fradrag for «kostnader som er nødvendig for å utføre arbeidet», med andre ord kostnader som er nødvendige for å utføre et oppdrag. Kostnaden som oppstår, må brukes under fakturaperioden og kan dermed ikke ha en varig verdi.

Du krever fradrag for kostnader direkte fra fakturasummen, og trenger altså ikke å betale disse med skattede penger. Når man har med en form for skattefri godtgjørelse (bilgodtgjørelse, diettgodtgjørelse eller fradrag) på fakturaen sin, medfører det at delen for arbeidsinntekt på fakturaen minsker, men det totale utbetalte beløpet øker. Dette er fordi det ikke betales skatt eller sosiale avgifter for fradrag, og dermed blir ikke den delen av inntekten med i lønnsgrunnlaget. F.eks.: Du har gjort en avtale med en kunde om at du skal få betalt 1000 kr for utført tjeneste. Du har kostnader på 200 kr. Du skatter dermed kun for 800 kr. Kostnaden for de 200 kr betaler vi direkte til deg mot innsendt godkjent kvittering. Kostnadene mates inn i fakturaverktøyet, faktura del 2, som du når via knappen «Legg til kostnader», som du finner når du har logget inn. Send inn kvitteringene til fradrag@frilansfinans.no.

Merverdiavgift betales ved omsetning av de fleste varer og tjenester. Når bedrifter kjøper fra hverandre, angir man fakturabeløpet ekskl. mva. Dette er fordi bedrifter har rett til å trekke fra mva. Foretak må betale merverdiavgift på innkjøpene sine, men som oftest kan man få fradrag for denne avgiften. OBS! Man må angi tydelig at det tilkommer mva på fakturaen.

Bilgodtgjørelser er skattefrie. Du har rett på 3,50 kr pr km (2018) ved reise i forbindelse med arbeidsutførelsen (arbeidet).

Diettgodtgjørelser er en godtgjørelse som er skattefri. Diettgodtgjørelsen er til for å dekke dine private forhøyde levekostnader i forbindelse med arbeidsutførelsen (arbeidet). Skatteetaten har flere satser for diettgodtgjørelsen per døgn i Norge. Kontakt oss gjerne så hjelper vi deg med å velge rett sats og beløp. Merk at det gjelder andre beløp for diettgodtgjørelser ved arbeid i et annet land. Kontakt oss for informasjon om aktuelle beløp og land.

Fakturasummen er summen av nettolønn, forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift.

Bruttolønn er lønn før skattetrekk. Brutto er med andre ord summen av nettolønn og forskuddstekk (skatt).

Den delen av betalingen av fakturabeløpet som du/dere får beholde etter at den lovpålagte skatten (forskuddstrekk) og arbeidsgiveravgiften har blitt trukket ifra.

Har du flere spørsmål? Kontakt oss

Skriv din melding her