Hvordan håndtere frilanslivet – fem ting enhver frilanser bør vite

Funnene om frilanslivet er mange og ikke alltid lette å navigere mellom. Dette er kanskje ikke engang den første listen over tips, life hacks eller snarveier til et sunt og vellykket frilansliv du leser. Men hva koker alle disse mytene, rådene og retningslinjene ned til? Her er fem ting alle frilansere bør vite.

Frilanslivet er vanskelig å tilpasse til en universell mal. Hver frilansers unike forutsetninger og drømmer skaper ulike behov og ulike muligheter. Det i seg selv – å finne sin egen vei – er absolutt heller ikke noe problem, men snarere en kilde til personlig utvikling og stor rikdom. Men selv for den mest klarsynte og godt forberedte frilanseren kan det være verdifullt å ha litt veiledning om hvordan man kan ha det bra og få sammen økonomien som frilanser.

 

1.    Skap et sosialt frilansliv

Den ensomme frilanseren hører fortiden til, i alle fall for de som vil. Du som bekymrer deg for å føle deg alene har i dag gode muligheter til å skape et sosialt frilansliv. Gjennom kontorhotell og coworking-spaces kan du som frilanser få den sosiale stimulansen og fellesskapet som er knyttet til det tradisjonelle kontoret. Hvis du tross alt trives godt uten selskap, ja da er det selvfølgelig like greit å starte hjemmefra eller fra en annen arbeidsplass hvor du kan jobbe mer hver for seg. Som frilanser har du fleksibiliteten til å velge selv.

 

2.    Fokuser på det du gjør bra (og la noen andre gjøre resten)

Du kan tross alt ikke være best på alt, og å få hjelp på noen områder vil spare deg for både tid og penger. Enten det er en regnskapsfører som hjelper deg med bokføringen, en selvstendig næringsdrivende som organiserer arbeidet ditt eller en utvikler som bygger nettsiden din, lønner det seg nesten alltid å få hjelp til ting du føler deg usikker på. Det minimerer risikoen for at noe går galt og frigjør også tid som du i stedet kan bruke på det som er den faktiske hensikten med virksomheten din (og som du sannsynligvis gjør veldig bra).

 

3.    Ikke legg alle eggene i samme kurv

Å fokusere på tingen din er ikke det samme som å stole blindt på at en kunde vil være i stand til å bære virksomheten din på ubestemt tid. Det skillet er viktig, for når det kommer til kunder kan ting endre seg og det raskt – Dette har koronakrisens inntog i samfunnet minnet oss på. Husk å dra nytte av nettverkene dine og prøv å finne flere kunder for å minimere risikoen for at du en dag står uten oppdrag.

 

4.    Oppretthold en sunn balanse mellom fritid og jobb

Det er lett å bli oppslukt av frilansarbeidet, ikke minst hvis du holder på med noe du brenner for. Med løsere strukturer og mer frihet er det heller ikke uvanlig at grensene mellom fritid og jobb viskes ut (det er ingen som minner deg om å ta en pause eller ferie). Men å ta vare på kropp og sinn er grunnlaget for både gode prestasjoner og et sunt yrkesliv. For frilanseren kan det derfor være spesielt viktig å huske å tillate seg å koble fra jobben med jevne mellomrom. Start med å finne formelen din; enten det er basert på trening i lunsjen, skru av e-postvarsler eller sette opp spesifikke daglige rutiner, vil det bane vei for et bedre frilansliv.

 

5.    Hold styr på dine arbeidsområder (og ikke hold deg våken om natten)

Å drive egen virksomhet medfører visse forpliktelser, ikke minst når det gjelder rapportering av moms og skatt til det norske skatteverket. For å minimere risikoen for å måtte ligge våken om natten med bekymringer for om du har gjort rett, må du sette deg litt inn i hvordan skatt og regnskap fungerer. For deg som opplever det administrative ansvaret som tyngende kan også egenansettelse være et alternativ; da sørger Frilans Finans for at skatter, avgifter og annen viktig informasjon blir håndtert riktig.

 

Det er viktig å huske at det ikke er noen eksakt konklusjon på hvordan man skal forholde seg til frilanslivet. Men et bærekraftig rammeverk for gründerdrømmer, en ekstrajobb og andre frilansere er alltid et godt utgangspunkt.